Bevestigingsmethodes

Voor bevestiging van de prefab betonnen elementen aan staal of betonstructuren maken we gebruik van verschillende verankeringsmiddelen. Bepalende factoren in deze zijn het type constructie, plaatsing in of tegen de constructie en voor welk doel dient de te monteren wand.

Ankerrails

Voor de bevestiging van prefab betonnen elementen aan staalstructuren wordt veelal gebruik gemaakt van het ankerrail systeem. In de prefab betonnen elementen worden thermisch verzinkte ankerrails gestort, meest voorkomende types zijn 28/15 of 38/17. De rails zijn voorzien van een waterafstotende mousse die het indringen van het vloeibare beton verhinderd en zeer eenvoudig te verwijderen is. In de rail past een bijbehorende hamerkopbout deze kunnen we vrij bewegen over de lengte van de rail. De prefab betonnen elementen worden verankerd aan de staalprofielen met metalen Z- vormige klemplaten.

Tapankers

Een alternatief voor het toepassen van ankerrails is het gebruik van Tapankers, met dit anker boren we de elementen vast. Aan de staal constructie dienen hiertoe wel de nodige voorzieningen te worden getroffen. Een Tapanker is een zelfsnijdend spanningsvrij anker, waardoor een zeer hoge uittrek- en afschuifkracht kan worden gerealiseerd. Het Tapanker kan zonder pluggen worden geplaatst en levert een enorme tijdbesparing bij de montage.

Smeltverankering

Kunststof Z- plaat worden toegepast als verankering van brandwanden, die in het geval van een brand smelten aan de brandzijde. Bij brand wordt zo de koppeling tussen de staalconstructie en de brandwand verbroken en wordt de brandwand niet omgetrokken. Het belendende brandcompartiment blijft op deze manier langer onbeschadigd.

Verborgen bevestiging

Voor de bevestiging van prefab betonnen elementen aan betonstructuren werken we veelal met verborgen bevestigingen en/of metalen hoekprofielen. Zowel in de gevelelementen als in de betonkolommen worden ankerprofielen gestort.

Wilt u weten wat Tripan voor u kan betekenen?